André Niklaus’un dekatlon sırasında midesinin guruldamasının nedeni de bu.

Kemal

New member
André Niklaus, uzun yıllardır dekatlon yarışlarında 400 metre ve 1500 metre yarışlarını izlerken hala karın ağrısı çektiğini söylüyor. “Sağ karnım gurulduyor, vay be.” Niklaus, Weißensee’deki Café Babuschka’dan ravent suyu sipariş etti. Berlinlinin kendi dekatlonunu hatırladığını görebilirsiniz. İlk günün sonunda 400 metreyi, dokuz disiplinin ardından ikinci günün sonunda 1500 metreyi koşmanın ne kadar çaba gerektirdiğini biliyor. Bu ravent suyundan daha asidiktir.

1.90 metrelik adam, spor kariyerine 10 yıl önce son verdi. 2006 yılında heptatlonda salonda dünya şampiyonu, 2008 Olimpiyatları’nda sekizinci, Dünya Şampiyonasında dördüncü, Dünya Şampiyonasında beşinci oldu. Dekatlonun nasıl çalıştığını, düşüncelerin nasıl içeri sızdığını, ruh halinin nasıl değişebileceğini biliyor. Her yönden. Niklaus, bir atlama veya fırlatma girişiminin geçersiz olması durumunda “ve ikincisinin tamamen saçmalık olması halinde, sporcunun aklından neler geçtiğini artık biliyorum” diyor.

Leo Neugebauer ve Niklas Kaul Cuma günü Dünya Şampiyonasına başlıyor

Cuma gününden itibaren, Haziran ayında Jürgen Hingsen’in 39 yıllık Almanya rekorunu muhteşem 8836 puanla geride bırakan Leo Neugebauer ve 2019’da dünya şampiyonu ve 2022’de Avrupa şampiyonu olan Niklas Kaul’un sahneye çıkacağı görülüyor. Budapeşte’deki Dünya Atletizm Şampiyonası’nı yakından izleyin.

Niklaus, Ocak 2022’den beri Berlin’deki atletizm sporcularının ulusal üssünün yöneticisidir. Ofisi Hohenschönhausen’de dördüncü kattadır. Buradan atış evini, tartan pistini ve spor forumunun kapalı yüzme havuzunu görebilirsiniz. Görevleri arasında, Berlin’deki antrenman koşullarını optimize etmek amacıyla Berlin Eyaleti, Devlet Spor Birliği, Berlin Atletizm Birliği, Olimpiyat üssü, kulüpler, elit spor okulu ve şehrin ortaklarıyla birlikte çalışmak yer alıyor. Berlin kulüpleri için yarışan veya burada antrenman yapan dokuz sporcu, Budapeşte’deki Dünya Şampiyonasına katılmaya hak kazandı.

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Gelecek hafta 42 yaşına girecek olan ve uluslararası yönetim eğitimi alan Niklaus, kariyerinin ardından pazarlama ve finans komisyoncusu olarak çalıştı. Artık deneyimlerini ve ağlarını aktarmak ve sporcularla spor kariyerlerini planlamak için spora geri döndü. “Bu sadece muhasebe ve masaları doldurmak değil. Plan 2028 Olimpiyatlarına kadar devam ediyor. Antrenörlerin ve sporcuların daha iyi antrenman yapmalarına nasıl yardımcı olabilirim? Bunu daha iyi finanse etmek için hangi pazarlama stratejisini kullanabiliriz. Sizin kendi planınız nedir? Nerede istiyoruz? Peki bu nasıl gerçekleştirilebilir? Çalışmalarınız nasıl gidiyor?” Niklaus diyor.

Kamera4/imago

Kişiye

Berlin dekatloncusu André Niklaus, spor kariyerine 2013 yılında son verdi ve Ocak 2022’den bu yana Berlin’deki atletizm sporcularının ulusal üs menajeri olarak görev yapıyor. Spor yaptığı günlerde SV Preussen ve LG Nike Berlin için yarışan Niklaus, salonda dünya şampiyonu oldu. 2006’da heptatlonda, Helsinki’deki 2005 Dünya Şampiyonası’nda dekatlonda dördüncü, Osaka’daki 2007 Dünya Şampiyonası’nda beşinci. Pekin’deki 2008 Olimpiyat Oyunlarında sekizinci oldu.

Çevresinde kendisiyle bir sporcu olarak ilgilenen 14 kişi vardı: “osteopat, akupunktur uzmanı, beslenme uzmanı, yönetim, kariyer danışmanı. Bu ağ bugün hala tüm sporcular için var ama yapılandırılmış değil. Ben bunun için ortak konu. Eski plaj voleybolu oyuncusu İlka Semmler ile evli olan Niklaus, Berlinli sporcular arasında daha fazla ağ oluşturma, daha fazla grup dinamiği ve daha büyük bir birliktelik duygusu sağlamak istiyor.

André Niklaus, Berlin’in atletizm sporcuları arasında ağ oluşturmak istiyor

Buna kariyerinizden sonra düşündüğünüz güzel anlar da dahildi. Veya deneyimli antrenörlerden hikayeler – ve sadece modern kısıtlamalar değil, bir sporcunun cumartesi günleri kendine sorduğu hikayeler: “Tekrar dışarı çıkabilir miyim, yoksa saatim şunu mu söylüyor: Uyu!” Ve DLV uygulaması şunu gösteriyor: Sporcu hiçbir şekilde antrenman yapma yeteneğine sahip değil.”

Niklaus takım ruhuna yatırım yapmak istiyor. Eğer Berlinli üç adım atlamacı 1500 metre koşucusu ile aynı şeyi çalışırsa, bu ikili üniversite konularında birbirlerinden faydalanabilirler. Niklaus, “Ama eğer biri sadece pistte, diğeri ise sadece uzun atlamada olduğu için birbirinizi tanımıyorsanız, o zaman bu çok yazık” diyor. Bu yıl İstaf-Indoor’da grup dinamiğine izin verme sürecinde olan bir sporcu grubu oluşturuldu. “Belki maraton koşucusu disk atıcıyla çok iyi anlaşacaktır. İkisi Dünya Kupası’nda karşılaştıklarında şöyle diyorlar: Dostum, burada olman çok güzel.”

Decathlete Neugebauer (23) Budapeşte’de olmanın güzel olduğunu düşünüyor. Dışarı çıkıp eğleneceğini söyledi. Baden-Württemberg’de büyüyen, Austin/Texas’ta eğitim gören ve antrenman yapan ve sosyal medyada kendisine “LeoTheAlman” diyen genç adam için bu, ilk büyük uluslararası yarışma. Austin’deki Amerikan Kolej Şampiyonası’nda aldığı 8836 puan, onu dünyanın en iyileri listesinde bir numaraya fırlattı.

“Devasa bir figürü var ve iyi bir zihniyet getiriyor. Son zamanlarda sağlıklı kaldı ve ABD’deki antrenmanlara iyi yanıt veriyor. Ancak Leo 8800 puan alamayacak. Madalyalar 8600 puanla gidecek” diye öngörüyor Niklaus. Yeni gelenin dekatloncular arasında nasıl bir performans sergileyeceğini merak ediyor. Haziran ayında Austin’de 100 metreyi saniyede 0,3 metre rüzgarla 10,61 saniyede koştu.

Niklaus, “Daha sonra 10.80 koşarsanız daha az eğlenirsiniz” diyor. Neugebauer’in 7,68 metre atladığı uzun atlamada saniyede 2,4 metrelik arka rüzgar vardı. Niklaus şöyle açıklıyor: “Eğer gerçekçi bir 7.30 metre atlarsanız, daha da az eğlenirsiniz. Eğer Leo iyi bir ruh halinde değilse, ilk iki disiplinde yaklaşık 150 puan kaçırıyor demektir.”

Dekatlon birinci ve ikinci günleri arasında dört saat uyku

İki günlük yarışmada ruh büyük fark yaratıyor. “Dekatlonda, rakibi kalmadığında herkes daima başarılı olur: Bryan Clay yokken Roman Sebrle, Damian Warner yokken Bryan Clay, Ashton Eaton iyi bir ruh halinde olmadığında Warner harikaydı – harika”, diyor Nicholas . Yine de Neugebauer’e çok güveniyor. “Amerikalılar, futbol yakında orada başlayacak, Avrupa’ya geliyorlar ve diyorlar ki: Burada biraz spor yapalım. Evde bu kimsenin umurunda değil. Sonra dünya şampiyonu oluyorlar, sonra bazı haberler var. Almanya’da baskı çok fazla. daha büyük.”

Niklaus muhtemelen Budapeşte’deki sıcağı düşünüyor. Ve dekatloncular yarışmanın uzun olması nedeniyle birinci ve ikinci gün arasında en fazla dört saat uyuduklarından, fizyoterapistler hâlâ yoğuruyor ve alarm saati sabah altıda çalıyor. Yarışmada sadece Neugebauer ve Kaul değil, aynı zamanda Kanadalılar Warner ve Pierce Lepage, Amerikalılar Kyle Garland ve Harrison Williams, Norveçliler Markus Rooth ve Sander Skotheim da yer alıyor. André Niklaus, “Psikolojik olarak bariz bir zorluk olacak” diyor, “Yine biraz homurdanıp homurdanmayacağımı merak ediyorum.”