Abartma Nasıl ?

Tolga

New member
Abartma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Abartma, bir durumu ya da olayı olduğundan çok daha büyük veya önemliymiş gibi göstermek amacıyla yapılan anlatım şeklidir. İnsanlar, çeşitli sebeplerle bir olayı veya durumu olduğundan farklı bir şekilde ifade etmek isteyebilirler. Abartma, çoğu zaman dilde kullanılan bir teknik olup, hem günlük konuşmada hem de edebi metinlerde sıkça yer alır. Abartmanın kökeni, insanların duygusal etkilerini daha güçlü bir şekilde dile getirme isteğinden gelir. Bu yazıda abartmanın ne olduğu, nasıl yapıldığı, ve hangi durumlarda kullanıldığı üzerinde durulacaktır.

Abartma Nasıl Yapılır?

Abartma yaparken, anlatılmak istenen durum ya da olay, gerçek boyutunun çok daha ötesine taşınır. Bu, bazen bir sözcüğün ya da bir ifadenin anlamını değiştirmek, bazen de bir olayın boyutlarını gerçek dışı bir şekilde büyütmektir. Abartmanın yapılabilmesi için kelimeler üzerinde yoğunlaşmak, olayın ölçütlerini abartılı bir şekilde sunmak gerekir.

Örneğin, “Çok sıcak” yerine “Yanıyorum” demek, abartmalı bir ifade olabilir. Bu ifade, anlatılan sıcaklığın aslında çok yüksek olmamış olmasına rağmen, karşı tarafa büyük bir sıcaklık hissi uyandırır. Abartma yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, dinleyici ya da okuyucu üzerinde istenilen etkiyi yaratmaktır.

Abartma Neden Kullanılır?

Abartma, hem edebi hem de günlük dilde bir etki yaratma aracıdır. İnsanlar abartmayı birkaç farklı amaçla kullanabilirler. Bunlar arasında şunlar öne çıkar:

1. **Duygusal Etki Yaratmak:** Abartma, bir olayı ya da durumu daha dramatik bir hale getirerek, dinleyicinin ya da okuyucunun duygusal tepkisini artırabilir. Örneğin, birinin acısını anlatırken “Ölüyorum!” demek, acının ne kadar şiddetli olduğunu vurgulamak için kullanılabilir.

2. **Komedi Unsuru Katmak:** Abartma, özellikle komedi alanında sıkça kullanılan bir tekniktir. Şişirilmiş bir durum, komik bir etki yaratabilir. "Gözlerimden yaş geliyor, sanki gölet gibi" şeklinde bir ifade, abartılı bir şekilde ağlamanın ne kadar büyük bir boyuta ulaştığını anlatabilir.

3. **Bir Durumu Öne Çıkarmak:** Abartma, bir durumu olduğundan daha önemli veya daha ilginç göstermek için kullanılabilir. Bu, bir başarıyı ya da zorluğu anlatırken de yaygın bir tekniktir.

4. **Sanatsal Amaçlar:** Edebiyat ve sanat, abartma kullanımı açısından zengin alanlardır. Özellikle hiciv ve ironiyi kullanırken, abartmanın doğrudan etkisi çok büyüktür.

Abartma Türleri ve Kullanım Alanları

Abartma, çeşitli türlerde ve biçimlerde karşımıza çıkar. Bu türlerin bazıları şunlardır:

1. **Metaforik Abartma:** Bir durumu anlatırken, durumu somut bir şekilde büyütmek için kullanılan mecaz anlamlı ifadelerdir. Örneğin, "Karnımda fırtınalar kopuyor" şeklindeki bir ifade, açlık durumunu abartmak için kullanılır.

2. **Sayısal Abartma:** Sayılarla yapılan abartmalar da oldukça yaygındır. "Binlerce yıl bekledim" gibi bir ifade, aslında zamanın çok uzun geçtiğini belirtmek için kullanılan abartılı bir ifadedir.

3. **Vücut ve Yüzeysel Abartmalar:** Fiziksel ve dışsal özelliklere yönelik yapılan abartmalar da sıkça görülür. “Yüzümde kırışıklık yok, tamamen genç görünüyorum” gibi ifadeler, insanın dış görünüşüne dair yapılan abartmalı anlatımlardır.

4. **Durum Abartmaları:** Bir olayın veya durumun olağanüstü bir şekilde anlatılması, klasik bir abartma türüdür. "Bir dağın zirvesine tırmanıyordum, neredeyse nefesim kesildi" gibi bir ifade, tırmanışın ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu vurgulamak için abartılı bir şekilde kullanılır.

Abartma ve İroni Arasındaki Farklar

Abartma ve ironi, birbirine yakın ama farklı iki kavramdır. İroni, bir şeyin tam tersini söyleyerek bir anlam çıkarmayı ifade ederken, abartma bir şeyin büyütülmesi ve olduğundan çok daha büyük gösterilmesidir. Abartmanın amacı, daha çok şiddetli bir etki yaratmak ve duygusal bir tepki almakken, ironide amaç genellikle anlamı sorgulamak veya zıtlıklar yaratmaktır.

Örneğin, “Bugün ne kadar güzel bir hava var, hiç yağmur yok” demek bir ironi örneğidir. Burada, hava aslında çok kötü olsa da bunun tersini söylemek, ironi yaratır. Ancak “Hava o kadar kötü ki, sanki göklerden dev bir okyanus boşalmış” şeklindeki bir ifade, durumu abartarak anlatmak anlamına gelir.

Abartma ve Gerçeklik Arasındaki İlişki

Abartma, genellikle gerçeği yansıtmak için değil, etkileyici bir anlatım yapmak için kullanılır. Abartmalar, okuyucuyu ya da dinleyiciyi bir noktaya çekmek, duygusal bir tepki yaratmak veya komik bir etki sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, abartmalar her zaman gerçeği tam anlamıyla yansıtmaz. Ancak abartmanın, gerçeklikten sapma derecesi kullanılan bağlama bağlı olarak değişir.

Örneğin, bir kişi “Dünyanın en iyi yemeklerini yiyorum” dediğinde, bu ifade gerçekte doğru olmayabilir ama yemeklerin ne kadar lezzetli olduğu konusunda bir abartma yapılmaktadır. Burada abartmanın amacı, yemeğin ne kadar mükemmel olduğunu vurgulamaktır.

Abartmanın Olumsuz Yönleri ve Zararları

Her ne kadar abartma etkileyici bir teknik olsa da, yanlış veya aşırı kullanımı bazı olumsuz sonuçlara yol açabilir. İnsanların söyledikleriyle gerçekte ne kadar ilgili olduğunu sorgulamak, abartmanın ciddiyetini ve güvenilirliğini zedeleyebilir. Abartmanın dozunun aşılması, iletişimde yanlış anlamaların ve karmaşanın önünü açabilir. Özellikle kişisel ilişkilerde, abartmalar kişilerin birbirlerine duyduğu güveni sarsabilir.

Ayrıca, aşırı abartmanın etkisi zamanla kaybolabilir. İlk başta etkileyici olan bir abartma, sürekli tekrarlandığında ya da aşırıya kaçıldığında, duyulan etki zayıflar ve dinleyici ya da okuyucu abartmaya kayıtsızlaşır. Bu nedenle abartmanın denge içinde kullanılması önemlidir.

Sonuç

Abartma, dilin güçlü bir anlatım aracıdır ve doğru kullanıldığında etkileyici olabilir. İnsanlar, duygusal etki yaratmak, komik bir etki sağlamak veya bir durumu ön plana çıkarmak için abartmayı sıklıkla kullanırlar. Ancak, abartmanın gereksiz yere kullanılması ya da dozunun aşılması, anlam kaymalarına ve güven sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, abartmayı bilinçli ve yerinde kullanmak, dilin etkili bir biçimde kullanılması açısından önemlidir.