83 yaşındaki Sigrid Eichner, 2.300’den fazla maraton tamamladı

Kemal

New member
Sigrid Eichner, Wall Trail Run’ın başlangıç noktasında hemen tanınır: “Sigrid Eichner, sen misin? Sana büyük saygım var!” diyor başlangıç belgelerini henüz toplayan bir adam. “Onlar bir kurum,” diye devam ediyor, “Ben sadece bir Duvar koşucusuyum.” Sigrid Eichner gülüyor: “Bak, hepsi beni tanıyor ama ben kimseyi tanımıyorum.”

Sigrid Eichner 83 yaşında, yaklaşık 50 yıldır Berlin’de yaşıyor ve ultra koşucu. Bu, Eichner’ın yalnızca ara sıra beş kilometre koşmadığı, ortalama olarak her beş günde bir maraton koştuğu anlamına geliyor. Düzenli olarak 42.195 kilometrelik maraton mesafesinin çok ötesine geçen yarışlara – sözde ultra yarışlara – başlar. Eichner, “Almanya 100 Marathon Club” ın kurucu ortağı oldu. En az 42.195 kilometrelik 100 koşuyu tamamlamış sporcular için bir kulüp. Sigrid Eichner, bu tür 2332 koşuyu tamamladı (Haziran 2023 itibariyle).

Sigrid Eichner (83) koşmaktan bahsettiğinde gülüyor.Volkmar Otto/Berliner Zeitung

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Sigrid Eichner sadece 161 kilometreyi kat etmek istiyor

Geçen hafta sonu listeye bir ekstrem koşu daha eklenmeli: 11. Berlin Duvarı Koşusu, Batı ve Doğu Berlin arasındaki eski sınır boyunca 161,3 kilometre. Eichner, “2014’te çalıştırdım, ancak birkaç kez başarısız oldum ve yolda durmak zorunda kaldım” diyor. “Hastaneye kaldırıldıktan sonra, bunu tekrarlamak istemiyorum.” Eichner bu sefer de iyi hissetmedi, “ama nasıl olursa olsun aklıma geliyor.”

Sigrid Eichner, Spree'de son koşucuya eşlik eden iki süpürge koşucusunun önünde koşar.

Sigrid Eichner, Spree’de son koşucuya eşlik eden iki süpürge koşucusunun önünde koşar.Hannah Prasuhn/kişisel

Sigrid Eichner küçük, ince ve formda. Saçlarını kısa giyer. Koşudan önceki gün tanıdık yüzler görünce çok gülüyor. Aksi takdirde ciddi, odaklanmış ve düşünceli görünür. Rekabet konusunda biraz endişeli, “ama kilometreler yüzünden değil.” Bir koşucu bunu her zaman yapabilir. Zor kısım bölünmüş zamanlar. Duvar Koşusu güzergahı boyunca 26 adet dinlenme noktası bulunmaktadır. Bir noktadan diğerine ihtiyaç duyulabilecek maksimum süre kesin olarak belirlenmiştir. Limiti aşan herkes yarıştan elenir. Rotanın başlangıcında, sözde kesme süreleri, koşucuların daha hızlı olduklarını gösterdiği deneyimlere, daha sonra ise daha yavaş hızlara dayalıdır. Bu, Sigrid Eichner için elverişsiz: “Her zaman dengeli koşarım, bu yüzden başlangıçta benim için zor,” diyor yaşlı atlet.

Cumartesi günü gün doğumunda yaklaşık 600 bireysel koşucu Berlin-Mitte’de toplanır ve start için hazırlanır. Ruh hali rahat ve neşeli. İnsanlar kucaklaşıyor, gülüyor, koşuyor. Bazıları başlangıç kanalında yalınayak ayakkabılarla duruyor, diğerleri sahneleri küçük bir aksiyon kamerasıyla çekiyor. Sporcular rengarenk tişörtler, kompresyon çorapları ve koşu sırt çantaları ile süsleniyor. Saat dörtten altıya kadar hoparlörlerden müzik çalmaya başlar ve bir moderatör katılımcıları selamlar: “Önünüzde çok büyük bir proje var ama başaracaksınız. Ve hepiniz acı çekeceksiniz.” Tüm yeni başlayanları sağduyulu olmaya ve sağlık sorunları durumunda okulu bırakmaya davet ediyor.

Antrenman planı yok, GPS saati yok, yeni koşu ayakkabısı yok

Eichner’ın herhangi bir şikayeti nadiren oluyor ve sırtındaki dört vida – 20 yılı aşkın bir süre önceki bir ameliyattan kalanlar – ona herhangi bir sorun yaratmıyor. Sadece ayak bileği starttan bir gün önce biraz acıyor. Neden bu yaşta tüm koşulara bu kadar formda ve neredeyse hiç şikayeti yok? “Bilmiyorum, bir sırrım yok. Sadece gelmek ve orada olmanın tadını çıkarmak istiyorum. Eğlenceli olması gerekiyor.”

83 yaşındaki oyuncu başlangıç çizgisini saat altıyı birkaç saniye geçe geçiyor ve arkaya katılıyor. Onun peşinden sadece zaman sınırlarına sıkı sıkıya bağlı kalan ve son koşucuya güvenli bir şekilde eşlik eden iki süpürge koşucusu gelir.

Potsdam'daki bir tabela, 161,3 kilometrelik Berlin Duvarı Yolu boyunca bir yardım istasyonunu gösteriyor.

Potsdam’daki bir tabela, 161,3 kilometrelik Berlin Duvarı Yolu boyunca bir yardım istasyonunu gösteriyor.Hannah Prasuhn/kişisel

Eichner iyi gidiyor, zaman sınırı içinde, bazen yirmi dakikalık bir arayla ilk tazeleme noktalarına ulaşıyor. İstasyonlarda kısa bir süre durur, birkaç yudum alır, yardımcıları selamlar ve olabildiğince hızlı koşar. Sırt çantası olmadan, GPS saati olmadan, en yeni ayakkabılar veya fonksiyonel gömlekler olmadan koşuyor. Yanında sadece cep telefonu var, zorunlu donanım. “Koşmakla ilgileniyorsanız, o zaman dış görüntüye ihtiyacım yok, hiç umurumda değil” diyor önceki gün, “Ayakkabı ne kadar iyi yaylı olursa olsun, her zaman kendin koşmalısın. .” Paradan tasarruf etmek için yenilerini almadan önce ayakkabılarınızı birkaç kez çözün. Tüm koşular için yeterli tişörtü var, bütün bir dolap bunlarla dolu.

Yarı maratonda bir yerde, bir adam koşan arkadaşını teşvik ediyor: “İyi antrenman yaptık, unutma!” Birkaç dakika sonra, Eichner bu kilometreyi önceden bir eğitim planını titizlikle takip etmeden de koşacak. “Bunun gibi bir düzenleme, belirli bir günde performans spesifikasyonlarınızı karşılamazsanız, her zaman kendinizi suçlu hissetmenize neden olur” diyor. Her gün elinden geldiğince koşuyor. Haftada bir kez LG Mauerweg koşu grubunun bir parçasıdır. Daha iyi ve daha hızlı olmak için bir eğitmen programı, onlara katılın. “Ama daha hızlı mı yoksa daha iyi mi olacağım… Bilmiyorum,” diyor. Güler.

Sigrid Eichner hiçbir zaman profesyonel bir kariyer düşünmedi.

Sigrid Eichner şimdi 30 yıl öncesine göre iki kat daha uzun maraton koşuyor: “Bugün iyiysem yedi saat on dakika sürüyor.” İnsanın yaşlandıkça yavaşladığına asla inanmak istemedi. Eskiden çok iyi zamanlar koştuğunu ancak bugün biliyordu. Profesyonel bir koşucu olmayı hiç düşünmedi: “Bu hırslara sahip değildim, özel veya olağanüstü iyi bir şey olduğumu asla düşünmedim.” Bugün yanından koşarak geçen insanları görüyor ve biliyor: “Ben de öyle yapardım. Onda ne bir hayal kırıklığı, ne de bir umutsuzluk var: “Artık her gün yeni ve en önemli şey bunun bir parçası olabilmek. “

Sigrid Eichner, Duvar Koşusu'nda tek başına koşar, diğer koşuculara olan mesafe büyüktür.

Sigrid Eichner, Duvar Koşusu’nda tek başına koşar, diğer koşuculara olan mesafe büyüktür.Hannah Prasuhn/kişisel

Kulağa bu kadar basit gelen şeyler, Eichner için her zaman bir engeldir, çünkü birçok koşunun hedef süreleri o kadar iddialıdır ki başlamalarına izin verilmez. Bu onu üzüyor.

Nitelikli mühendislik ekonomisti, 1976 yılında Doğu Almanya’dan ailesiyle birlikte Berlin’e taşındığında ve parkta koşucularla tanıştığında koşmaya başladı. Koşmak, bugüne kadar her zaman kafasını boşaltmasına yardımcı olmuştur. “Çalışıyorsanız veya günlük yaşamınızda veya çocuklarınızda sorun yaşıyorsanız – koşarken bir noktada tıkırdar, parlak bir fikir edinirsiniz çünkü her şeyden kurtulmuş olursunuz. Özgür ve sizinle baş başa.” Önemli olan şu anda ne yaptığınızdır. Eichner koşarak günlük hayatındaki sorunlardan, çocukların altında ezilmekten, o sırada kocası tarafından aşağılanmaktan da kurtulmuştur. Bugün onun hayatı etrafında dönüyor. koşuyor, koşan arkadaşları aile gibi.

Sigrid Eichner öne doğru eğilir ve yere bakar.

Sigrid Eichner öne doğru eğilir ve yere bakar.Hannah Prasuhn/kişisel

Hiç bitmeyen bir tutku

Eichner bugünlerde Wall Trail boyunca yürüdüğünde üzülüyor. Duvarda o kadar çok insan öldü ki, “şimdi hepsi benim yaşımda olurdu. Bunlar bugün için ortak olurdu.” Siyasetin neden böyle sınırlar koyması gerektiğini anlamıyor: “Buna neden gerek duyuldu? Neden herkes istediği gibi yaşayamıyor?”

Sigrid Eichner, tutkusunu bir koşucu olarak hayatında buldu. Ve Wall Run’da yarışmaya ve sevdiği şeyi yapmaya devam edebilir. Kavisli koşu tarzı, takipçilerinden birini veya diğerini şüpheye düşürse bile: “Eichner başaramayacak gibi görünüyor,” diyor bir katılımcı, yaklaşık on buçuk kilometre sonra bir ikmal noktasında. “Ama sen hep böyle düşünüyorsun,” diye ekliyor.

Eichner bu yardım istasyonundan daha uzağa koşuyor. Yedi saat, 35 dakika ve 16 saniye çalışır. 43.3 kilometrede süpürge yolluklarını topluyorlar, süre sınırı aşıldı. Başka bir maraton koştu, tam anlamıyla ultra koşu bile. Bu sefer bitirmenin çok zor olacağını önceden biliyordu. Yine de irade, disiplin ve azim ile nelerin mümkün olduğunu bir kez daha gösterdi. Ve devam edeceğini bir kez daha kanıtladı. Kesinlikle gelecek yıl da.