80 bine yaklaşan olay niçiniyle yarıyıl tatili uzatılacak mı? Ulusal Eğitim Bakanı Özer’den net cevap

celikci

New member
80 bine yaklaşan olay niçiniyle yarıyıl tatili uzatılacak mı? Ulusal Eğitim Bakanı Özer’den net cevap
Sıhhat Bakanlığı, Omicron varyantının da tesiriyle Türkiye’de son 24 saatte 77 bin 434 yeni olay tespit edildiğini duyurdu. Virüs niçiniyle 188 kişinin de hayatını kaybettiğini açıklayan bakanlığın korkutan bilgileri daha sonrası akıllara “Yarıyıl tatili uzatılacak mı?” soruları geldi.

“niçin AKILLARA birinci vakit içinderda OKULLAR GELİYOR?”

Gündemdeki teze Antalya’da düzenlenen Klâsik Eğitim Sempozyumu’nda yaptığı konuşmayla cevap veren Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Bu 2 haftalık yarıyıl tatilinden daha sonra da birebir kararlılık ile yüz yüze eğitime devam edeceğiz. En sık sorulan sorular; sanki tatil uzayacak mı? Ben de bu soruyu soranlara şöyleki yanıt vermek istiyorum. niye rastgele bir kapanma olacağı vakit birinci başlanacak yerler okullardır? niye kafeler, restoranlar ve AVM’ler değildir?” sözünü kullandı.

“TÜRKİYE SON 20 YILDA EĞİTİMDE ÇOK DEĞERLİ BİR DÖNÜŞÜMÜ HAYATA GEÇİRDİ”

20 yılda eğitimde epeyce kıymetli bir dönüşümü hayata geçiren az ülkelerden biri olduğunun altını çizen Bakan Özer, “Okul evvelce yükseköğretime kadar tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları inanılmaz derecede yükseldi. Çok sayıda okullar ve derslikler yapıldı. Öğretmen sayısı arttı. An itibariyle 18 milyon öğrencinin 1.2 milyon öğretmenin olduğu devasa bir eğitim sistemine sahip olduk. Burada özel öğretim kurumlarının da kıymetli hissesi var. Biz sizleri başka olarak değerlendirmiyoruz. Sizleri birlikte yol yürüdüğümüz arkadaşlarımız olarak kıymetlendiriyoruz. Sizlerin sıkıntılarını çözmek için de imkanlarımızı sonuna kadar kullanmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren en başarılı olduğu noktalardan bir tanesi eğitim ve ilköğretimdir” dedi.

“OKULLAŞMA ORANI BUGÜN YÜZDE 89’LARA ULAŞTI”

2000’li senelerda ortaöğretimde okullaşma oranlarının yüzde 44’lerde iken bugün yüzde 89’lara ulaştığını aktaran Özer, “Yükseköğretimde yüzde 14’lerden yüzde 44’lere ulaştı. Değerli olan beşeri sermayemizin kapsayıcılığı arttırmak için eğitimi ulaşılır kılmaktır. Okullar ortası muvaffakiyet farkını azaltmak için çalışmalarımızı ağır bir biçimde devam ettiriyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini arttırmak için 3 tane ana husus üzerinde tartı veriyoruz. Birincisi okul öncesi eğitime erişimi arttırmak, ikincisi okulların imkan farklılığını azaltmak ve son olarak öğretmenlerimize fazlaca istikametli mesleksel gelişimleri için dayanak vermektir. Bu amaçlara ulaşmak için evvela okul öncesinde 3 yaşlarındaki okullaşma oranını yüzde 14’den yüzde 50’ye 4 yaşlarındaki okullaşma oranını yüzde 35’lerden yüzde 70’lere ve 5 yaşlarındaki okullaşma oranını ise yüzde 78’inden yüzde 100’e çıkarmayı hedefledik” açıklamasına yer verdi.

“ÖĞRETMENLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bakan Özer konuşmasında, “2020 yılında Ulusal Eğitim Bakanlığının düzenlediği eğitimlerine katılan öğretmenlerimiz sayısı 1.1 milyon iken 2021 yılının sonunda bu sayı 2.50 milyona çıktı. Bir öğretmen birden çok eğitime katıldı. Öğretmen başına düşen eğitim saati son 10 yılın en yüksek sayısına ulaştı. 93.4 saat oldu. bundan evvel 40 saatlerindeydi. Öğretmenlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Okul bazlı öğretmen eğitimine geçeceğiz. Okulun bir tarafta fiziki imkanlarını güzelleştirirken başka taraftan okullarımız mevcut öğretmenlerin eğitim taleplerini bize bildirilecek biz de finansman sağlayacağız. 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle öğretmenlik meslek kanunu hazırlanarak tüm paydaşların görüşleri alınarak meclise teklif olarak verildi. Mecliste genel görüşmeler başladı. 60 yıllık nihayete ermiş olacak. Öğretmenlik meslek kanunun ile tartışmalara baktığımıza vakit her insanın farklı görüşleri var. Bir başlangıç yapılması gerekiyordu. Bu taban bir uzlaşı metnidir” tabirlerine yer verdi.

Ulusal Eğitim Bakanı, Yüz Yüze Eğitim, Koronavirüs, Mahmut Özer, Corona, Korona, Şimdiki, Haber