Doğruyu kabul etmeyene ne denir ?

Can

New member
Doğruyu Kabul Etmeyene Ne Denir? Biraz Mizah, Biraz Gerçeklik!

Hepimiz, hayatımızda bir noktada doğruyu kabul etmeyen biriyle karşılaşmışızdır, değil mi? Yani, hani şu tipler vardır ya, her şeyin doğru olduğunu bile bile, yine de "ya ama..." diyerek saatlerce konuşmaya devam ederler. Bugün işte onlardan bahsedeceğiz! Tabii, doğruyu kabul etmeyen kişiler sadece biraz inatçı ya da "farklı" olarak adlandırılamazlar. Onlar birer fenomen, birer tür! Bu yazı, onlarla başa çıkmanın sırlarını çözmeye çalışırken, bir yandan da onlara yönelik bakış açımızı eğlenceli bir şekilde inceleyecek.

Hadi bakalım, biraz mizah yapalım ve bu konuda hep birlikte gülüp geçelim. Çünkü sonunda hepimiz birer "doğruyu kabul etmeyen" insan olabiliriz, değil mi?

"Ama Benim Fikrimi De Dinle!" Taktikleri: Doğruyu Kabullenmemenin Psikolojisi

Evet, doğruyu kabul etmeyen insanlar genellikle bir şeylerin "böyle olması gerektiğine" inanırlar. Durum ne kadar açık olursa olsun, bazen gerçekleri kabullenmek, onlara göre bir tür kişisel yenilgi olabilir. Yani bir insan, mesela bir tablonun çok kıvrımlı çizgilerle yapılmış olduğunu kabul etmek yerine, "Hayır, aslında sanatçının çizgileri kişisel bir ifade biçimi, çözülmesi gereken bir sembol!" diyebilir. Tabii, bunu derken büyük bir cesaretle hareket ederler. "Ben doğruyu kabul etmiyorum çünkü bende bir içsel özgürlük var!" Ne güzel bir özgüven, değil mi?

Bu noktada psikologların bize sunduğu teorilere göz atalım: İnsanların doğruyu kabul etmeme durumları bazen "kognitif disonans" adı verilen bir olgudan kaynaklanır. Yani bir kişinin içinde bulunduğu durumla ilgili inançları, gözlemleri ve davranışları birbirine ters düşerse, bu insan zihinsel bir rahatsızlık hissi duyar. Bunu düzeltmek için de ne yapar? Tabii ki gerçekleri değiştirmeye çalışır. Bu, aynı zamanda evrimsel bir mekanizma gibi de düşünülebilir. Çünkü bazen inançlar, insanlar için hayatta kalma stratejisi olabiliyor.

Kadınlar ve Erkekler: Farklı Ama Benzer Yaklaşımlar

Buradaki en eğlenceli kısmı belki de erkeklerin ve kadınların doğruyu kabul etmeyen insanlara nasıl yaklaştığı! Ama merak etmeyin, burada klişelere girmiyorum. Erkekler, çoğunlukla çözüm odaklı yaklaşmayı tercih ederler. "Doğruyu kabul etmiyorsan, o zaman çözüm nedir?" derler. Ama kadınlar? Kadınlar biraz daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşabilirler. "Bu doğruyu kabul etmiyorsun, çünkü senin duygusal olarak bu duruma hazır olmadığını düşünüyorum," diyebilirler.

Şimdi hepimiz biliyoruz ki, kadınlar ve erkekler arasında farklılıklar olsa da, bir genelleme yapmak bu konuda fazla riskli olabilir. Bir erkek de duygusal zeka ile bir durumu çözmeye çalışabilir, tıpkı bir kadın gibi strateji oluşturabilir. Yani evet, doğruyu kabul etmeyen birini dinlerken, kadın ya da erkek olmanıza bağlı olarak verilen tepki farklı olabilir, ancak esas olan o kişinin kişisel yaklaşımıdır.

Bir erkek, doğruyu kabul etmeyen bir arkadaşına "Ya dostum, hadi ama gerçekten bak, bunlar sabah kahvaltısında söylediğin şeyler değil!" diyebilirken, bir kadın "Bence kendini gerçekten ifade etmeni engelleyen bir şeyler var, neler oluyor?" diyerek biraz daha derinlemesine bir soruyla konuyu açabilir. Ancak iki yaklaşım da, doğruyu kabul etmeyen kişinin davranışlarının çözülmesi amacına hizmet eder.

Doğruyu Kabul Etmeyen Kişi Türleri: "Benim Fikrimi Dinleyin!"

Doğruyu kabul etmeyen kişiler türlerine göre birkaç farklı gruba ayrılabilir:

1. Klasik "İnatçı" Tip: Her ne kadar açıkça bir şeyin doğru olduğu belli olsa da, bu kişi "Benim bildiğim başka!" diyerek süregeldikçe ilerler. En tipik örneği, trafik ışıklarının yeşil olmasına rağmen "Ama ben kırmızıdayken geçmem gerektiğini biliyorum!" diyebilir.

2. Bilgiyi Çarpıtan Tip: Genelde doğruyu kabul etmeme, gerçeği kendi çıkarlarına göre yorumlamakla şekillenir. Herkesin doğru bildiği yanlışları sıklıkla düzelten, ama genellikle gerçekleri çarpıtan bir tiptir. Örneğin, "Benim teorime göre dünya aslında düz!" gibi cümleler sıkça duyanlardan biridir.

3. "Neden Öyle Olduğunu Anlamaya Çalışan" Tip: Bazı insanlar doğruyu kabul etmemek için doğrudan bir karşıtlık oluşturmazlar; aksine, karışık bir soru sorarak durumu bulandırmayı tercih ederler. "Neden bu şekilde oluyor?" sorusu, bazen evet, doğruyu kabul etmemenin kibarca yapılmış halidir.

Doğruyu Kabul Etmeyene Ne Denir? Sonuçta...

Peki, doğruyu kabul etmeyen birine ne denir? Belki de doğruyu kabul etmeyen kişi, tam anlamıyla bir "özgür düşünür" olabilir mi? Kendi doğrularını savunmaya çalışırken aslında daha derin bir sorgulama yapıyor olabilir. Ama bir noktada, doğruyu kabul etmeyen kişinin -eğer gerçekten gerçeğe yakın bir şey arıyorsa- bir adım geri atıp, kendini dinlemesi gerekir. Çünkü inatçı olmak, çoğu zaman kişinin ilerlemesini engelleyen bir duvara dönüşebilir.

Doğruyu kabul etmeyen kişiye ne demeli, sorusunun cevabı ise oldukça basit: Onlar, bir bakıma bize kendimizi sorgulatmak için bir fırsat sunan insanlardır. Ancak, zaman zaman sabır ve empati gerektiren bu kişilerle ilişkilerde, karşılıklı anlayış ve esneklik önemlidir. Yani bazen doğruyu kabul etmeyenlere, "Söylediğini duydum ama kendi bakış açımda bir değişiklik yapmaya hazır mıyım?" diye sormak gerekebilir.

Sonuçta, sizce doğruyu kabul etmeyen insanlarla iletişime geçmek için en iyi yaklaşım nedir? Biraz daha hoşgörülü ve anlayışlı mı olmalı, yoksa sadece sabırlı mı?